Land nummer 3: Laos

Ons laatste “hotel”  in Vietnam.

Hier hebben we een busje geregeld om ons naar de Laotiaanse grens te brengen. Er wordt dus een stuk “gesmokkeld”. Het traject tot aan een volgende plaats (in Laos) was te zwaar voor ons om in 1x te fietsen. Onderweg zijn de faciliteiten erg mager en bovendien ligt de grens bovenop een pas. Na een rit van anderhalf uur (nog maar 35 km verder) zagen we allemaal groen en geel en moesten we even bijkomen in de frisse buitenlucht. Daarna hebben we alles opgepakt en zijn wij  zelf maar verder omhoog gefietst naar de daadwerkelijke grensovergang.  Uitstempelen uit Vietnam (met wat smeergeld) en daarna nog verder omhoog naar Laotiaanse grenspost.

De grensovergang met Laos ging makkelijker dan verwacht. Uiteraard moest er veel papierwerk worden ingevuld, pasfoto’s werden ingeleverd, stempels en handtekeningen werden gezet en tot slot de rekening betalen : $146,00 (met voor de tweede keer een beetje smeergeld).

En toen konden we eindelijk fietsen in Laos, wel met de jas aan want het was fris.

Het fijne van een pas is als je deze op gaat (=lees gebracht), je ook mag genieten van een afdaling. Tussen door was het tijd voor een pauze (met Vietnamees fruit want onderweg waren we nog niets tegengekomen) en een zwaardgevecht met bamboestokken. Deze stokken bleken ook handig tegen enkele bijtgrage honden.

In Vietnam hadden we al wat Laotiaanse Kip geregeld (aan de grens is geen pinautomaat)  en daarom konden we in dit kioskje wat drinken halen. De foto is een beetje donker, maar als je goed kijkt zie je Karel binnen staan.

Dit was nieuw voor ons: schoenen uit en dat doet men hier bijna overal. De stoepen liggen dus bezaaid met schoeisel.

Ook op dit traject moeten we (zelf) een pas over en de bergen voor ons zijn hiervan een voorbode.

 Onderweg was er een stuk waar men Boeddha in de rotsen heeft uitgehouwen. Heel mooi, omdat het er ook zo heerlijk stil was. Dat viel ons sowieso op in Laos, ineens was het getoeter afgelopen en hebben we stukken gehad met veel minder verkeer. Zalig!

Doordat men een stuwdam heeft gebouwd, is er een stuk bos ondergelopen en is er een meer ontstaan. De stille getuigen zijn de vele boomstammen die nog boven het water uitsteken.

Relaxen op de veranda van ons hutje.

‘s Avonds konden we zelfs genieten van een kampvuur en een BBQ! Lekkerrrr.

Ons hutje had vele kieren en gaten. Dus de muskietennetten, die we erbij kregen, hebben we zeker gebruikt. Andre sliep alleen in een bed en Leonie sliep samen met de jongens in het grote bed.

Mooi Laos!!!

Zonsondergang bij onze andere accommodatie.

‘s Morgens stonden er koeien bij de toegangspoort. Gelukkig zijn ze erg mak hier en gingen ze vlot aan de kant.

Bij bijna alle huizen,  kioskjes en hotels tref je deze min-tempels aan. Meestal brandt er wierook en liggen er offers in de vorm van eten, drinken en geld. Deze zijn bedoeld om de goden gunstig te stemmen en de slechte goden buiten de deur te houden.