Weer een stapje verder.

Bij sommige guesthouses zijn de lakens niet zo schoon en slapen we in onze (groene) lakenzak. Deze is gemaakt van zijde en bevat een stofje dat een afwerende werking heeft t.a.v. insecten (en andere kriebelbeestjes 😁).

Dat zijn de jongens niet meer gewend: ‘s morgens staat er (tijdelijk) een frisse wind en voelt het aan alsof het 25 graden is. Gauw maar een vestje aangedaan😃.

Cambodja is een Franse kolonie geweest en in de grotere steden zijn er weer broodjes (of iets dat er op lijkt) te krijgen. Een “bakkerij” herken je aan een glazen kastje en soms een soort reclamedoek (hangt boven de zaak). Hier kopen we broodjes die erg lekker blijken te zijn.  De meisjes op de voorgrond halen hun lunch voor op school (een stevige punt van een chocoladetaart).

Om 7.15 uur hebben wij de broodjes voor onze lunch binnen en is het al lekker druk in het dorp. Ook de monniken zijn op pad voor hun dagelijkse inkomsten. Vaak is het geld en soms ook eten of drinken, in ruil daarvoor zegenen ze de betreffende “winkel” of persoon. Vorm van ‘aflaathandel’ of toch niet.

Vandaag stond ons een lange dag te wachten, om 6.00 uur zijn we daarom opgestaan. Willem vond het voorop nog wat fris, maar aan mijn hoofd kun je zien dat zon al flink schijnt.

Zodra de zon op is (rond 6.00 uur), begint in Cambodja de dag. In het dorp is het dan ook een drukte van belang. De scholen beginnen vroeg en de kinderen krijgen geld mee om zelf hun lunch te kopen. Slimme verkopers staan met hun karretjes bij de schoolpoort en verkopen van alles. We hebben zelfs kinderen met ijsjes voor schooltijd gezien. Heerlijk toch, wel wat anders dan de gezonde bruine boterham met kaas. Op het filmpje zie je ook dat veel Cambodjanen dezelfde temperatuur beleving hebben als onze kinderen😂.

We hebben de weg nog bijna voor ons zelf.

Ons nieuwe fietsrecord! Gauw de tassen in het “guesthouse” gezet en het dorpje in voor boodschappen. Deze avond eten we fruit, koekjes en chips op de slaapkamer (de eettentjes van het dorp zagen er echt niet uitnodigend uit). Ook het ontbijt bestond uit koekjes … Vermoedelijk zullen wij allemaal na deze reis de Oreo’s links laten liggen 😄.

Ook nu weer om 6.00 uur op en we zagen de zon prachtig opkomen vanuit onze slaapkamer.

Onderweg naar Siem Reap kwamen ons 2 fietsers tegemoet en wat bleek … het was een stel dat we al eens in Vietnam waren tegengekomen. Ook Nederlanders. Hopelijk kunnen wij op die leeftijd ook nog steeds fietsreizen maken.🖒

Vanuit Siem Reap gaan we de volgende dag gelijk verder naar Phnom Penh. We nemen een tuktuk naar het vliegveld en het gewiebel stimuleert de danser in Willem en het is wel duidelijk wat wij in Phnom Penh gaan doen (… een visum voor Thailand regelen, maar dat was Willem niet duidelijk hoor. Hij had andere prioriteiten🤣🤣🤣).

Alleen maar handbagage mee, dat is wel zo handig.

Gezellig!

Even voor de geïnteresseerden over een Thais visum. Wanneer je over land Thailand binnenkomt, krijg je een stempel van 30 dagen (soms ook maar 15 dagen) en dat was voor ons de eerste keer genoeg. We hadden die stempel ook eenmalig kunnen verlengen met 30 dagen, maar dat zou voor ons niet voldoende zijn geweest om Zuid -Thailand te bereiken. De handigste optie is dan om een echt visum regelen (moet in het buitenland): een single entry visa voor 60 dagen en deze laten we dan in Phuket met 30 dagen verlengen. Daarna moeten we ook echt het land uit. Dat gaat ook wel lukken, omdat we dan Maleisië infietsen.