WALK by bike

Deze dame sprong op uit het “bushokje” en rende blootvoets voor ons uit om een foto van ons te maken. Daar moesten we natuurlijk wel even voor stoppen 😀. Eens wat anders dan het vrolijke “hello mister” dat men veelal roept. Op een andere fietsdag kreeg André drie keer “I love you” toegeroepen. Leonie was echter absoluut niet jaloers aangezien de roepende gesluierde dames zeker 60+ waren 😄.

Mount Rinjani, 3726m.  Rondom deze vulkaan zullen we op Lombok fietsen. Dit is de enige keer dat we hem in zijn “geheel” hebben gezien. Karel en Willem waren teleurgesteld, want deze vulkaan voldeed echt niet aan hun verwachtingen. Rinjani was namelijk te groen en de kegel was niet duidelijk voorzien van een “gat”. Liefst ook nog met spugende lava 😃.

Aan de oost- en noordkust van Lombok is het zwaar fietsen voor ons. Deze etappe zou uit 60 km bestaan met teveel hoogtemeters op 1 fietsdag. Fietstransport is in dit deel van de wereld snel geregeld. Voor 36 euro hebben we er 20 kilometers af kunnen snoepen.

André controleert de tandems alvorens we vertrekken.

Een mooie palm 🌴.

De zwaarste hellingen fietsen we op zonder kinderen. Zij zijn niet in staat hun gewicht in kracht om te zetten. Op deze wijze lukt het vaak nog om zwoegend boven te komen. De jongens moesten op de 40 resterende kilometers vaak lopen.

Altijd lekker om af te dalen.

Deze bordjes wijzen ons de weg bij een uitbarsting. Rinjani bleef ons gelukkig goed gezind.

Na een hele zware dag slapen we aan de voet van de Rinjani in een homestay. We eten buiten op het terras van de homestay.

Na het avondeten konden we ons lichaam laten bijkomen van de zware dag. Bij gebrek aan een airco hadden we een ventilator. Daardoor blijft het wel warm en dat slaapt helaas minder.

Samen met de bewoners delen we deze “badkamer”. De douche is koud en het toilet spoel je door met water uit de blauwe emmer te scheppen.

Afscheid van de homestay.

Respect voor wat lokalen kunnen vervoeren op hun fiets.

Nog een lange fietsdag met vele beklimmingen en veel loopmeters. Het is dan extra genieten als we een luxe onderkomen hebben kunnen vinden. (zwembad en slaapkamer het airco 😉).

Ons luxe onderkomen aan het begin van een nieuwe fietsdag. De pannenkoeken zorgen voor een goede vulling. We kunnen weer tegen de toekomstige klimmeters.

Uitzicht vanaf Lombok op de vulkaan Agung (Bali). Deze is nog steeds actief en spuwt met enige regelmaat aswolken.

De bevolking verplaatst zich hier veel per scooter of in mini-busjes. Deze zijn meestal overladen vol. Bij gebrek aan een bus vindt men een pick-up truck met open laadbak ook goed. Daar passen heeeel veeeel mensen in.

Zeven dagen fietsen met vele hoogtemeters (lopen en duwen), twee nachten minder slapen (verkoeling door ventilator) en geen rustdag eisen haar tol.

De bijrijder (loopmeters) heeft het zwaar en rust even uit.

Gelukkig mag je na fikse stijgingen ook afdalen. We zagen zelfs 56 km/h op de teller voorbijkomen.

Elke baai op noord-Lombok rol je via een heerlijke afdaling binnen, je fietst hem door en dan loop of worstel je hem op of met de fiets weer uit.

En we hebben veel baaien gezien.

Nog 14 dagen en dan zetten we weer voet op Nederlandse bodem. De sleuteloverdracht met onze huurder (dankjewel familie) heeft al plaatsgevonden.

Eigenlijk willen we hier nog niet teveel aan denken.